Czarny bez posiada bardzo wiele cennych właściwości leczniczych i od wieków ma swoje zastosowanie w medycynie i ziołolecznictwie. Zarówno kwiaty jak i owoce tej rośliny są zaliczane do jednych z najcenniejszych surowców zielarskich.
Właściwości lecznicze czrnego bzu
Zarówno kwiaty jak i owoce zawierają całe mnóstwo bardzo cennych i wartościowych składników, choć cenniejsze są te drugie. Dzięki zawartości takich substancji jak flawonoidy, sterole, garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne, pektyny, kwasy owocowe oraz witaminy są takie cenne w medycynie. Zarówno kwiaty jak i owoce wykazują działanie napotne, moczopędne, wzmacniające odporność oraz przeciwgorączkowe. Wpływają także na zwiększenie elastyczności naczyń krwionośnych oraz ich uszczelnienie. Pomagają w odtruciu organizmu, a dokładnie usuwają szkodliwe toksyny.
Sok z owoców bzu czarnego przepis
Przygotowanie samemu syropu z owoców czarnego bzu to nic skomplikowanego. Oto bardzo prosty przepis.
Składniki :
- kilogram świeżo zebranych owoców czarnego bzu
- kg cukru
- woda
Przygotowanie:
- Owoce czarnego bzu zaraz po zerwaniu bardzo dokładnie myjemy w zimnej wodzie.
- Umyte owoce wsypujemy do garnka i zasypujemy cukrem ( ilość cukru wedle własnego uznania, w zależności jak słodki syrop chcemy otrzymać)
- Zalewamy wszystko wodą, tylko tyle, aby owoce zostały przykryte.
- Zagotowujemy i gotujemy aż owoce nie puszczą soków.
- Czekamy aż syrop ostygnie i przecedzamy go przez gęste sitko.
- Następnie przelewamy do butelek i pasteryzujemy.
Po otwarciu butelki syrop możemy przechowywać w lodówce przez około 3 tygodnie.
Tak powstały syrop możemy pić sam lub rozcieńczyć go z wodą. Może stanowić również dodatek do herbaty czy deserów. Jest bardzo dobry w smaku i z ochotą piją go nawet dzieciaki. Wzmocni naszą odporność, a podczas infekcji załagodzi jej przebieg oraz skróci czas jej trwania. Jest tak łatwy i szybki w przygotowaniu, że każdy jest w stanie przygotować go w domu.